Hochland Polska skupuje mleko od ponad 500 dostawców z rejonów zwanych „zielonymi płucami Polski” wiedząc, że podstawą udanej współpracy jest partnerstwo i stałe zwiększanie kompetencji w zakresie zrównoważonej produkcji. Dlatego firma, we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka, zaprosiła dostawców do Akademii Nowoczesnego Hodowcy. Podczas cyklu szkoleń mieli oni szansę na poszerzenie swojej, i tak już ogromnej, wiedzy.

Tematem przewodnim podczas marcowych szkoleń w ramach Akademii Nowoczesnego Hodowcy było „Badanie mleka – wszystko zaczyna się w laboratorium”. Pierwsze spotkanie odbyło się w Laboratorium Oceny Mleka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Parzniewie. Uczestnikom najpierw przedstawione zostały propozycje kolejnych raportów i analiz laboratoryjnych wspomagających pracę hodowcy, a po części teoretycznej przyszedł czas na praktykę i zapoznanie się z laboratorium. Mieli oni szansę zobaczyć, gdzie trafia mleko pobierane przez zootechnika podczas próbnego udoju w gospodarstwie, jak również obejrzeć pracownię badania pasz oraz laboratorium genetyczne. Dodatkowo duża część szkolenia przeznaczona była kwestiom genotypowania zwierząt, czyli badaniom pozwalającym przewidzieć potencjał genetyczny przyszłej krowy już na etapie cielaka. Nie zabrakło również tematu robotyzacji w gospodarstwach produkujących mleko. Ten moduł odbył się w gospodarstwie jednego z dostawców Hochland Polska, w którym pracują nowoczesne roboty udojowe.

Trzeci moduł także został przeprowadzony w gospodarstwie jednego z naszych dostawców mleka. Omawialiśmy tam temat żywienia zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem kondycji krów mlecznych. BCS, czyli ‘body condition score’,  to jeden z ważniejszych parametrów oceny stanu i kondycji stada. Dziś wielu z naszych partnerów potrafi samodzielnie oszacować ten wskaźnik dzięki wiedzy zdobytej od ekspertów Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Cieszymy się, że Akademia Nowoczesnego Hodowcy spotkała się z dużym zainteresowaniem i już planujemy kolejny cykl szkoleń jesienią – mówi Marcin Boruc, Kierownik Działu Współpracy z Dostawcami Mleka w Hochland Polska.

Związek Polskich Przetwórców Mleka
ul. Złota 59, budynek Lumen, piętro 6
00-120 Warszawa 

Telefon: +48 222 660 271
Faks: +48 222 660 372
sekretariat@zppm.pl