W Polsce działa już kilka innowacyjnych projektów biogazowni przy zakładzie mleczarskim. Kolejne są w planach. O tym pozytywnym kierunku i korzyściach z biogazu w branży mleczarskiej z Marcinem Hydzikiem, Prezesem Zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka, rozmawia Jolanta Kamińska.

Po technologie biogazowe sięga coraz więcej gałęzi przemysłu, w ostatnich latach coraz częściej także branża mleczarska. Czy ten trend będzie według pana się utrzymywać?

Moim zdaniem nurt wykorzystywania technologii biogazowych w sektorze mleczarskim nie tylko się utrzymuje, ale nabiera rozpędu. Wynika to z rosnącej świadomości ekologicznej oraz korzyści ekonomicznych.

Czytaj dalej tutaj: https://magazynbiomasa.pl/biogaz-w-zakladzie-mleczarskim-to-nie-moda-ale-rosnacy-trend/

Źródło: magazynbiomasa.pl

Związek Polskich Przetwórców Mleka
ul. Złota 59, budynek Lumen, piętro 6
00-120 Warszawa 

Telefon: +48 222 660 271
sekretariat@zppm.pl