W dniu 3 września 2025r. Komisja Europejska przedstawiła swoje wnioski dotyczące Umowy o Partnerstwie UE–Mercosur. Komisja rekomenduje Państwom członkowskim jej przyjęcie.

W kontekście mleczarstwa, w opinii Komisji umowa zmniejszy i zniesie cła i bariery pozataryfowe, jednocześnie chroniąc ponad 350 wysokiej jakości europejskich produktów spożywczych. Kontyngent taryfowy w wysokości 30 000 ton sera stanowi prawie dziesięciokrotność obecnego wolumenu eksportu do krajów Mercosuru, co daje unijnym eksporterom mleka znaczną szansę na rozwój.

Nieco inny pogląd na te kwestie wyraża Prezes Zarządu ZPPM, Marcin Hydzik. W niedawnym wywiadzie dla portalspozywczy.pl stwierdził on, że: Fakt, że nie znamy tekstu umowy i dokładnych zapisów, zamieszanie ze sposobem jej przyjmowania poprzez szukanie sposobów na ominięcie parlamentów krajowych, nagłe przyspieszenie negocjacji ciągnących się od 25 lat pokazuje, że polityczna konieczność jak najszybszego zawarcia umowy była dominująca. Prawdziwe skutki tej umowy poznamy wtedy, gdy wejdzie w życie, a wtedy będzie za późno na zmiany.

Prezes wyraził również opinię, że „To, co się dzieje obok Mercosuru, czyli podpisywanie umów z Ukrainą ponad głowami rządów krajów najbardziej zainteresowanych, zmiany we Wspólnej Polityce Rolnej, które czynią z niej coraz słabszy instrument oddziaływania na nasz sektor świadczy coraz bardziej o tym, że rolnictwo traci na znaczeniu i że jego interesy są coraz częściej pomijane albo spychane na dalszy plan.”

Porozumienie z Mercosur budzi sprzeciw części państw, w tym Polski, które obawiają się konkurencji rolniczej państw Ameryki Południowej. Jednakże to najwyraźniej za mało.

Sygnały o tym, że Polsce nie udało się zbudować mniejszości blokującej były od dawna. Pojawiały się one na każdym posiedzeniu Komisji Rolnictwa w Sejmie, w którym jako ZPPM uczestniczyliśmy – konkluduje Prezes Hydzik.

Więcej informacji na temat porozumienia UE-Mercosur:

EU-Mercosur trade relations
EU-Mercsour Agreement In Focus
Questions and answers
Bilateral Safeguards Instrument

W skrócie na temat:

Źródło: informacja własna oraz portalspozywczy.pl

 

Związek Polskich Przetwórców Mleka
ul. Złota 59, budynek Lumen, piętro 6
00-120 Warszawa 

Telefon: +48 222 660 271
sekretariat@zppm.pl