Dzieci, które codziennie sięgają po fermentowane produkty mleczne, rzadziej mają nadwagę – 3% wobec 11% w grupie dzieci, które ich nie spożywają. Taki wniosek i wiele innych równie ciekawych przedstawiono podczas konferencji Związku Polskich Przetwórców Mleka poświęconej prezentacji raportu na temat roli produktów mlecznych, zwłaszcza fermentowanych, w przeciwdziałaniu otyłości wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym.

Podczas wydarzenia przedstawiono konkretne wnioski i rekomendacje, a panele dyskusyjne były bogate w wymianę doświadczeń pomiędzy zaproszonymi gośćmi.

Michał Rogowski z pracowni badawczej Ipsos w brawurowym stylu przedstawił wyniki badania przeprowadzonego wspólnie z Jonanną Skrzyńską, poświęconego ocenie obecnej sytuacji w zakresie spożycia produktów mlecznych (szczególnie fermentowanych) w grupie dzieci w wieku wczesnoszkolnym.

Podczas pierwszego panelu dyskusyjnego autorzy raportu dr hab n. med. i n. o zdr Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna i dr hab. n. med. prof. SUM Paweł Matusik przedstawili rekomendacje płynące z opracowania dla różnych grup interesariuszy.

W drugim panelu, Marcin Hydzik, Prezes Zarządu ZPPM wspólnie ze znamienitymi gośćmi: dyrektor Joanną Trybus z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Danutą Kozakiewicz, Dyrektor SP 103 w Warszawie, Justyną Marszałkowską-Jakubik, dietetyczką kliniczną oraz Markiem Sumiłą, Prezesem Danone dyskutował m.in.. o doświadczeniach we wdrażaniu zdrowych nawyków żywieniowych w szkole, nowych propozycjach Ministerstwa Rolnictwa dotyczących Programu dla szkół (dawne Mleko w szkole), innowacjach w produktach fermentowanych oraz o sposobach na zachęcenie dzieci i młodzieży do sięgania po zdrowe, mleczne przekąski.

Wielkie podziękowania za znakomite moderowanie dyskusji dla redaktora Pawła Oksanowicza

 

Pobierz raport „Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości”.

 

Zapis wideo Konferencji:

Związek Polskich Przetwórców Mleka
ul. Złota 59, budynek Lumen, piętro 6
00-120 Warszawa 

Telefon: +48 222 660 271
sekretariat@zppm.pl