Ślad środowiskowy i węglowy organizacji – wymogi stawiane przedsiębiorstwom mleczarskim przez odbiorców produktów
Home/Ślad środowiskowy i węglowy organizacji – wymogi stawiane przedsiębiorstwom mleczarskim przez odbiorców produktów
Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: „Ślad środowiskowy i węglowy organizacji – wymogi stawiane przedsiębiorstwom mleczarskim przez odbiorców produktów“
Szkolenie odbędzie się w godzinach 11:00 – 15:30, w dniu 13 listopada 2025r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” przy ul. Zielnej 37 w Warszawie.
Jest to trzecie z tegorocznego cyklu czterech szkoleń dedykowanych producentom i przetwórcom mleka w ramach realizowanego przez ZPPM zadania pt. „Szkolenia – zrównoważony rozwój 2025”.
Cele realizowanego zadania: Przyjęcie przez UE strategii „Zielony ład”, „Od pola do stołu”, „Bioróżnorodności” oraz innych wymogów w zakresie zrównoważonego rozwoju (raportowanie pozafinansowe – ESG), jak też przepisów w zakresie gospodarki opakowaniami (zarówno na poziomie UE i krajowym) oznacza duże zmiany w rolnictwie, produkcji i konsumpcji żywności, na które branża mleczarska nie jest przygotowana. Stanowi to ryzyko dla rynku mleczarskiego w Polsce – jego konkurencyjności, rentowności, rosnących kosztów produkcji, spadku popytu, wzrostu cen produktów mlecznych. Producenci i przetwórcy mleka, którzy przygotują się na te zmiany i odpowiednio wcześnie wdrożą określone działania, zapewnią sobie przewagę konkurencyjną. Analiza i dostosowanie się do przepisów związanych z szeroko rozumianym „zrównoważonym rozwojem” stanowi duże wyzwanie, dlatego należy dostarczyć producentom i przetwórcom mleka informacji na temat legislacji unijnej i polskiej i wynikających z niej wymogów. Pozwoli to na podniesienie ich kwalifikacji i umożliwi dostosowanie się do nowych wymagań.
Program szkolenia: Godz. 10:30 – 11:00: Rejestracja uczestników i powitalna kawa Godz. 11:00 – 13:00: – definicje dotyczące określania śladu środowiskowego organizacji – mapowanie śladu środowiskowego organizacji Godz. 13:00 – 13:30: Przerwa kawowa Godz. 13:30 – 15:30: – elementy wpływające na ślad środowiskowy i węglowy organizacji – ślad środowiskowy i węglowy organizacji z punktu widzenia odbiorców produktów
Szkolenie poprowadzi Pan Artur Puławski – Audytor finansowy, analityk rynku mleka
Szkolenie jest dofinansowane ze środków Funduszu Promocji Mleka – liczba miejsc ograniczona. W razie pytań prosimy o kontakt z Sekretariatem ZPPM, pod numerem telefonu: +48 222 660 271
Formularz rejestracyjny:
Związek Polskich Przetwórców Mleka ul. Złota 59, budynek Lumen, piętro 6 00-120 Warszawa